BLOGI: Eväät vientinälkäisille yrityksille

18.11.2015

Olen syntynyt Virossa. Eräs suomalainen yrittäjä kysyi minulta sen kuultuaan: ”Ovatko virolaiset aina niin nopeita, että kun yhtenä päivänä olet puhunut myyjän kanssa puhelimessa, niin hän on jo seuraavana päivänä oven takana tuotteidensa kanssa?” Se pitää paikkansa. Virolaisilla on kova nälkä menestyä ja vaurastua. Kotona istumisesta ei makseta palkkaa, ja lahden eteläpuolella sosiaaliturva ei ole este tekemisille. Se kannustaa yrittämään parasta. Samalla haetaan aktiivisesti mahdollisuuksia päästä ulkomarkkinoille, koska kotimaassa seinät tulevat nopeasti vastaan.

Suomessakin kasvua ja markkinoita täytyy hakea ulkomailta. Jotta vientineuvottelut voisivat alkaa merkittävien jälleenmyyjien kanssa, yrityksessä pitäisi olla valmius tuottaa hyödykkeitä isommilla volyymeillä, mihin tarvittaisiin käyttöpääomaa. Toisinaan kauppasopimusten saaminen voisi helpottua, jos pystyttäisiin tarjoamaan hieman pidempiä maksuaikoja. Kuitenkin näiden asioiden tuloksena kasvua sekä uusia markkinoita tavoitteleva yritys voi joutua tiukkaan tilanteeseen, sillä kassa harvoin kestää sekä pitkiä maksuehtoja että tuotantovolyymien kasvattamista.

Laskusaatavarahoituksen avulla yritys vapauttaa saatavat nopeasti tehokkaaseen käyttöön toimintansa kehittämiseksi ilman vakuuksia. Parhaassa tapauksessa yritys kasvaa ja kehittyy eteenpäin ilman, että pankkien lainavelvoitteiden osuus muuttuisi liian suureksi. Laskusaatavarahoitukseen erikoistuneesta rahoitusyhtiöstä saa myös tietoja uuden potentiaalisen kauppakumppanin maksukäyttäytymisestä ja luottokelpoisuudesta. Lisäksi rahoitusyhtiöstä saa tarvittaessa myös riskienhallinnan kumppanin, kun luottotappioriski siirtyy laskujen myynnin kautta kokonaan rahoitusyhtiölle.

Sinnikkyydestä ja rohkeudesta on hyötyä vientisuhteiden kehittämisessä. Hyvin suunnitellun rahoituksen avulla taas voi optimoida yrityksen kassavirtoja, tehostaa hankintoja ja ulkoistaa vientisaatavien riskejä. Mahdollisuudet on hyödynnettävä viisaasti ja kotiin päin.

Tiia Sirviö

Rahoituspäällikkö - Nopean kassavirran puolesta

« Takaisin