Finance Link Yrittäjän päivänä 5.9.2019: Pikaluottoyritysten sijaan pk-yritykset tarvitsevat luotettavan rahoituskumppanin kasvunsa turvaamiseks

Tuoreen pk-barometrin alustavat tulokset osoittavat yritys­rahoituksen kiristymisen aiheuttaneen pikaluottojen yleistymistä suomalaisyritysten keskuudessa.

5.9.2019 kaikkiaan 22. kertaa vietettävää valtakunnallista Yrittäjän päivää juhlitaan heikentyvien rahoitusnäkymien vallitessa. Suomen Yrittäjien, Finnveran sekä työ- ja elinkeinoministeriön yhteistyössä toteuttaman pienten ja keskisuurten yritysten toimintaa ja taloudellista toimintaympäristöä mittaavan pk-yritysbarometrin elokuun puolivälissä julkaistujenalustavien tulosten mukaan nähtävillä on merkkejä yritysrahoituksen saatavuuden lievästä kiristymisestä. Tämän kehityksen taustalla on talouden kasvavan epävarmuuden ohella ennen kaikkea finanssialan kiristynyt sääntely-ympäristö, joka Finanssialan pääekonomisti Veli-Matti Mattilan mukaan heikentää tulevaisuudessa yritysrahoituksen ehtoja, hintaa sekä saatavuutta pk-yrityksille etenkin Basel IV -sääntelymuutosten toteutuessa vuonna 2022.

”On todennäköistä, että perinteisen pankkirahoituksen saatavuus yrityksille heikkenee jatkossa”, toteaa myös Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen. ”Siksi on toivottavaa, että vaihtoehtoisia markkinarahoituslähteitä tulisi lisää.” Perinteisen pankkirahoituksen saatavuuden vaikeuduttua monet pk-sektorin yritykset ovat barometrin mukaan kääntyneet pikaluottoyritysten puoleen tarvitessaan nopeasti vakuudetonta yrityslainaa. ”Yrityslainoissa korkotaso ei ole samalla tavalla rajoitettu kuin kuluttajille annettavissa pikavipeissä”, Malinen muistuttaa.

Kovenevan kilpailun ja heikkenevien suhdanne-ennusteiden keskellä pk-sektorin yritykset tarvitsevat ennen kaikkea luotettavia ja pitkäjänteisiä rahoituskumppaneita turvatakseen kasvunsa.

ROBERT MALMSTRÖM, TOIMITUSJOHTAJA, FINANCE LINK OY

Malisen näkemykseen yhtyy Yrittäjän päivän lausunnossaan myös laskurahoitusyhtiö Finance Linkin toimitusjohtaja Robert Malmström, joka kertoo olevansa huolissaan ns. pikavippien yleistymisestä suomalaisyritysten keskuudessa. ”Kovenevan kilpailun ja heikkenevien suhdanne-ennusteiden keskellä pk-sektorin yritykset tarvitsevat ennen kaikkea luotettavia ja pitkäjänteisiä rahoituskumppaneita turvatakseen kasvunsa”, hän toteaa. Hänen mukaansa pk-yrittäjien kannattaakin rahoituskumppania etsiessään kartoittaa vaihtoehdot tarkoin erittäin korkean korkotason sekä muiden haitallisesti yrityksen talouteen vaikuttavien lainaehtojen välttämiseksi. ”Rahoitusmalli saattaa sisältää epämiellyttäviä yllätyksiä, kuten yrityksen varoja tarpeettomasti sitovia vakuustilejä, kasvua rajoittavia limiittejä sekä kohtuuttoman korkeita kuluja tai prosesseja, jotka aiheuttavat yrityksen taloudelle sekä lyhyen että pitkän tähtäimen haittoja”, hän varoittaa. ”Jokainen yrittäjä voi miettiä millaisia vaikutuksia esimerkiksi viime aikoina laajalti uutisoiduilla aggressiivisilla perintätoimilla on yrityksen tärkeimpään pääomaan eli sen asiakassuhteisiin”, toimitusjohtaja Malmström painottaa.”Olemme työskennelleet suomalaisten pk-yritysten rahoittajana jo 20 vuoden ajan, joten tiedämme että yrityksen yksilölliset tarpeet ja asiakassuhteet huomioiva rahoituskumppani on pitkän tähtäimen kasvun ehdoton edellytys. Laskurahoitus on yritykselle selkeä, helppo ja turvallinen keino saada rahat omista laskusaatavistaan nopeasti tuottavaan käyttöön.”

Olemme työskennelleet suomalaisten pk-yritysten rahoittajana jo vuoden 20 vuoden ajan, joten tiedämme että yrityksen yksilölliset tarpeet ja asiakassuhteet huomioiva rahoituskumppani on pitkän tähtäimen kasvun ehdoton edellytys.

ROBERT MALMSTRÖM, TOIMITUSJOHTAJA, FINANCE LINK OY

Tiedote on luettavissa kotisivujemme lisäksi Finance Linkin uutishuoneessa Cision News -uutisportaalissa sekä Kauppalehden Studiovieras-osiossa.

Tutustu myös Yrittäjän päivän tiedotteisiimme vuosilta 2017 ja 2018!